4 Ocak 2010 Pazartesi

COLOMBİA BAĞIMSIZ CUMHURİYETİ

KOLOMBİA

Kolombiya (Colombia), ya da resmî adıyla Kolombiya Bağımsız Cumhuriyeti Güney Amerika´da yer alan bağımsız bir cumhuriyettir. Ülke 33 Departamento adı verilen eyaletlerden oluşur. Başkenti Bogotá´dır.
Ekim 2006´da yapılan nüfus sayımında 1.141.748 km²´lik Kolombiya topraklarında 42.966.004 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir. Nüfusun % 60´ını İspanyol ve yerli karışımı mestizolar, % 20´sini İspanyol kökenli beyazlar, % 14´ünü Avrupalı-Afrikalı karışımı mulattolar oluşturmaktadırlar. Kıyı kesimlerinde Afrokolombiyalılar yaşamaktadırlar.
Çok sakin, uysal ve yumuşak huylu insanlardır.
Din: %81 i Katolik Hıristiyandır, %6 diğer dinlere inanan insanlardan oluşmaktadır, Yahudiler vs.

Komşuları, Kuzeyinde Karayib Denizi, doğusunda Venezuela ve Brezilya, güneyinde Peru ve Ekvador, batısında ise Büyük Okyanus ve Panama ile çevrilidir.

Ekonomisi: Kolombiya, Güney Amerika´nın en önemli üretici ülkelerinden biridir.
Karanfil üretiminde dünyada birinci sırada yer alan Kolombiya, kahve üretiminde de dünyada Brezilya´dan sonra ikinci sırada gelmektedir.

Ulaşımın ülkede gelişmesi ile birlikte sanayii de hızlı bir büyüme göstermektedir.
Sanayi ürünleri: Tekstil, yiyecek, petrol, giyim, ayakkabı, meşrubat, kimyasallar, çimento,

Tarımdan elde edilen ürünlerin satışı, ulaşım sayesinde daha da gelişmektedir. Ülkede limon, portakal, muz, mango ve guava gibi meyveler yetiştirilir. Sık ormanlarından kereste, kâğıt ve kontrplak gibi ürünler elde edilmektedir.

Dünyanın en değerli zümrütleri burada çıkarılır. Zengin platin, altın, gümüş,emeral, bakır, kömür,, demir, tuz, nikel, fosfat, manganez, mika ve kuvars yatakları mevcuttur.
Venezuela ve Ekvador sınırları yakınlarında çıkarılan petrolün bir bölümü dış ülkelere satılmaktadır.

Modern dokuma ve giyim sanayisinin yanı sıra kimyasal madde, ilaç hammaddeleri, madeni eşya, çimento ve motorlu araç sanayileri de gelişmektedir.

En çok Ticari İlişkileri olan devletler: Amerika Birleşik Devletleri, , İspanya , Meksika, Çin, Brezilya, Venezuela(2005'e göre)

Yukarıda kısaca tanıtmaya çalıştığım Kolombia'da, halen Türk ve İslamiyeti Araplar temsil etmektedirler. Türk imajı, 18. asırdaki Osmanlı İmajı olarak bilinmekte.
Lübnandan, Suriyeden, Filistinden Osmanlı Pasportu alarak ülkeye gelmiş olan Araplar kendilerine TÜRKO demişler. Şu anda Kolombiada, bizim gibi Türkiye Cumhuriyeti Türk vatandaşı imajı yok. Kültürü, yeme-içmesi, giyim kuşamı hep o 1800lerin Osmanlı kültürü olarak bilinmektedir.
Aynı tarihlerde İzmirden, istanbuldan Türk Passeportu alarak gelmiş olan, önemli yoğunlukta Yahudi nüfusu var. Bunlar kendileine TURKO dememişler, 'Biz Yahudiyiz' demişler. İkitane Sinegogları var. Biri bizim işyerine yakın, hergün önünden geçiyoruz. Büyük bir yer. Ötekini görmedim, güneyde imiş. Yahudiler, Yahudi kültürünü yaşıyorlar ve Sinegokları önemli bir yer olarak hizmet veriyor. Yabancı ddevlette ki yabancılar; bir dernekleri, kulüpleri yahut cami gib
i toplanacak bir yerleri yoksa, kültürlerini uzun süre devam ettiremiyorlar.

Kolombia’da Türkiye Cumhuriyeti temsil edilmemekte. Bogatada Fahri Türk
Konsolosumuz varmış, ancak ne bilen, ne de duyan var. Çünkü şimdiye kadar bir tek temsil faaliyeti olmamış, yahut buralara ulaşmamış.
Arasıra Milli Futbol takımları karşılaşmaları ve Kulüplerin futbolcu transferlerinin dışında Kolombia ile ülkemizin resmi herhangi bir ilişkisi de duyulmamış.

Kolombia görüldüğü gibi kıtalar arası uzak, ancak bakir bir ülke.
Bugün uzaklık problem olmaktan çıkmıştır. Güney Amerikanın bakir, tropikal bir ülkesi olarak Kolombia ile ciddi şekilde ilgilenilmesinin ülkemiz için çok yarlı olacağını düşünmekteyim.

Oğlumaun Cali şehrinde açmış olduğu, GÜLDEN GOURMET TURKİSH CUİSİNE’nin, bir Türk evi gibi, menü listei olarak bastırmış olduğu broşürün Türkiye Rehberi gibi, Cem ‘in de Fahri Konsolos gibi hizmet vermekte olduğunu gördüm.
Kolombia Türkiye’yi ve Türk’ü tanımıyor, Türk Kültürünü bilmiyor. Restoranta gelen, yemekleri yiyen, Kolombialıların TÜRKO imajları hemen değişiyor, arkadaşlarını alıp, tekrar gelip, yeni Türkiye ve Müslüman Türk imajı ile tanıştırıyorlar.

Dışişleri Bakanlığımız en azından Cali’de hizmet veren, Mustafa Cem Gülden’e derhal, resmi olarak ‘Fahri Tükiye Konsolosluğu’ vermeli. Buna hem Cali’nin, hem de ülkemizin ihtiyacı var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder