4 Ocak 2010 Pazartesi

CALİDEN GÖRÜNTÜLER

ÇÖP İŞİ NASIL HALLOLMUŞ ?

Burada cadde ve sokaklarda çöp, naylon poşet, sigara ızmariti, çekirdek kabuğu gibi göze hoş görünmeyen, şehri çirkinleştiren atıklar göremiyorsunuz.

Olayı şöyle halletmişler.

Önce halkı iki konuda eğitmişler.
Birincisi, sokağa çöp atamyınız. Çöpünüzü çöp kutusuna atınız. Çöp kutusu yoksa, çöpünüzü cebinizde saklayınız diye eğitim vermişler. Bu arada otomobilden sokağa çöp atıldığını polis görür, yahut biri ihbar ederse çok ağır ceza yazıyorlar.
İkincisi, çöpleri guruplandırmışlar, bunun da eğitimini vermişler.
Geri dönüşümlü çöpleri özel çöp kutularına attırmışlar. Mesela kağıt, mukavva ayrı bir çöp kutusunda. Naylan poşet, pet şişe, naylon karışımlı çöpler ayrı bir çöp kutuda. Metal kutular ayrı bir çöp kutusunda. Cam eşya çöpleri ayrı bir çöp kutusunda.

Bunlardan başka, sokaklarda ‘Dönüşümlü Çöp’ tolayan insanlar var. İşi gücü olmayan, mesleği, geliri olmayan, genç, yaşlı, kadın erkek. Bunların el arabası gibi arabaları var. Soakalarda gördükleri dönüşümlü çöpleri topluyorlar, hatta toplamak için yarışıyorlar. İşyerlerine, lokanta, kafeteryalara gidip çöplerini alıyorlar. Topladıkları dönüşümlü çöplerini hemen Belediyeye satıyor, parasını peşin alıyorlar.

Böylece hem yüzlerce işsiz güçsüz, dilenecek insan iş sahibi oluyor, hem de şehrin temizliğine katkıda bulunmuş olunuyor. Belediye de bu çöpleri Dönüştürerek, kendi bütçesine önemli katkı sağlıyordur.

Bizdeki gibi, her sokağı süpüren süpürgeciler var. Belediyenin çöp arabaları her gün, çöp bidonlarını boşaltıp, çöpleri alıp götürüyor.
Sonuç olarak Cali şehrinde sokaklarda uçuşan poşet ve kaldırım kenarlarına atılmış pet şişe, kagıt parçaları görmedim.
Burada Çöp İşi Hallolmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder