4 Ocak 2010 Pazartesi

Cali deki Bitki Örtüsü




Kavçuk Ağacı










C-Bitki Örtüsü:

1.Yeşil; Her taraf, dağlar, ovalar, yollar, şehir ve köyler hep inadına yeşil, her taraf yem yeşil. Her yerde yeşilin her tonu bulabilirsiniz.

2.Şeker Kamışı; Köylerde ve çiftliklerde genel olarak ‘Şeker Kamışı’ yetiştiriliyor. Şeker Kamışı, bizim dere ve göl kıyılarında yetişen kamışa benzeyen fakat boyları iki-üç metreyi bulan kamışlar. İnsanlar bunu kesip fabriklara veriyor, ülkenin şeker ihtiyacını karşıladığı gibi, önemli bir ihracat kalemini oluşturuyor.

3.Kavçuk Ağaçlar; Bizim saksılarda yetiştirdiğimiz Kavçuk bitkisi burada ağaç olmuş. Hem de bizim ulu çınarlar gibi kocaman ağaçlar.. Salkım saçak uzantıları ve her yöne uzanan kalın dallarıyla güzel bir gölgelik oluşturuyor.

4.Burada incir, zeytin, ceviz, fındık, Erik ağacı göremedim. Marketlede de İncir, ceviz ve fındık görmedim. Bu yemişlerin sahtekarları var (Bu değim ve yakıştırma bana aittir). Fındığa benzeyen kocaman bir yemiş gördüm, ama hem tadı hem de şekli farklıydı. İçinde incir çekirdeği gibi çekirdeği olan, sarı renkli, üzüm büyüklüğünde bir meyve var.

5.Buranın kendine has meyveleri var. Mango başı çekiyor. Tatlı bir meyve. Vaşinton Portakalı büyüklüğünde. Cem ondan reçel yapmış... Kırmızı kavun Gramadita, yesil ve kırmızı üzüm. Bizm yeşil üzüme benziyor. Ancak tadları ot gibi, taneleri erik kadar kocaman. Portakal, mandalina ve limon bol. Ancak portakalları sulu ve kabukları soyulmuyor. Genlikle sıkmalık kullanılıyor. Mandalinalar güzel, sulu.. Bütün bu meyve ve sebzeler her mevsim var. Pardon, Zaten bir nevsim var, O da yaz...onun için her zaman var demek lazım. Dünyanın her tarafından sebze ve meyve ithalatı yapılıyor. Geçen gün marketten güzel bir armut aldık.Sulu ve tatlıydı. Poşetin üzerine baktım, Amerikadan ithal edilmiş.
Bu bölümde yazılacak çok şey çıkacaktır, eminim. Ben de her yeniliği sizler için yazacağım.

6.Bambu ve Palmiye: Ülkenin önemli bir bitkisi. Ağacın görünüşü güzel. Dayanıklı ve süslü. Palmiyeler de bambular kadar güzel bir bitki. Şehirde parkların, yol kenarlarının ve malikanelerin olmazsa olmazı.

7.Adını bilmediğim, ince yapraklı, dalları şemsiye gibi açılmış, insanları güneşten ve yağmurdan koruyan, Çokça park ve yol kenarlarında bulunan bir ağaç türü daha var. Bu da epey yaygın.

8.Çam gördüm, görünüşü göze hoş gelen, bizim çamları andıran ağaç. Ancak yaprakları, ince ve sivri diken yaprak değil, parmak kalınlığında ve daha sık yapraklı bir bitki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder