26 Şubat 2010 Cuma

ŞEKER HASTALARI İÇİN ŞİFALI BİTKİLER

ŞEKERLİ HAYATALAR
Şeker hastaları, mahrumiyet diyetine mahkûm hastalar değildirler. Üstelik diyabet, iyi tedavi edildiğinde, beslenme kurallarına uyulduğunda, ömrü 10 yıl uzatan bir hastalıktır.
Bu diyete “yeşiller ve bakliyatlar DİYETİ,Yahut
Glisemik İndeks DİYETİ” denir.

Yeşil Bakliyat :Mevsiminde Tüketilen Sebze ve mevyelerdir.
Glisemik İndeksi:Bir gıdanın kan şekeri seviyesindeki etkisinin ölçüsüdür.
Glisemik indeksi düşük gıdalar daha az insülin salgılanmasına sebep olurlar. Bunun için Glisemik İndeksi düşük gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir.

Şeker Hastalarının diyetinde dikkat edecekleri en önemli gıdalar;
şekerin her nevî, tatlılar, pastalar, hamur işleri, katı yağlar, makarna ve baldır.
Bu gıdalar kolay hazım oldukları işin sür’atle kana karışırlar ve kanda ki şeker miktarını anî olarak artırırlar.
Sebze ve meyveler daha yavaş olarak kana geçer.Bunun için az sakıncalıdır.

Bu rejimi yapan bir insan ortalama 1600-1700 kalori alır. Bu diyetle hem kilo almaz hem de sağlıklı beslenmiş olur. Onun için bu diyet bir açlık diyeti değildir.
Diyette önemli olan muntazam yemektir. Öğün aksatılmamalı, 3 ana öğün, 3 ara öğün ile beslenmelidir. Öğün sayısı artarsa insüline olan ihtiyaç azalır. Bu diyetteki öğünler hastanın alacağı ilacı veya yapacağı insülini karşılayacak ölçüdedir.

Düzenli ve sürekli bir şekilde ,ilaç alıyormuş gibi egzersiz yapılmalı. Sıkı bir programa oturtmalıdır. Merdiven tırmanmak ve Yürüyüş yapımak hem kolay, hem de önemli egzersizlerdir. Günde en az 30-45 dakika yürümeli…


Günlük Tüketilecek Yağ, Et, Peynir ve Karbonhidrat Miktarları:
a.Yağ……………..70-80gr/gün
b.Et………………250-300gr/gün Tercihen beyaz et alınmalı.
c.Yağsız Peynir Limitsiz yenir…
d.Nişasta, karbhid.… 250gr/gün

Sağlıklı Beslenme’ nin üç Ögesi
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan Eenerji
a. Karbonhidrat,
b. Protein,
c. Yağınlardan sağlanır.

Karbonhidratlar
Şeker, tatlı, ekmek, tahıl, meyve, sebze, süt ve yoğurt gibi besinlerde bulunan karbonhidratlar enerji ihtiyacımızın çoğunu karşılar. Bunların bir kısmı kan şekerini hemen yükseltirken bir kısmı daha yavaş yükseltir.
Sağlıklı beslenmek için 2'nci grup karbonhidratlı yiyeceklerden yüksek posa içerenler tercih edilmelidir.
Nişasta suda çözümlenemeyen, kompleks bir karbonhidrattır. yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır. Çoğunlukla tahıllardan ve patatesten elde edilen tatsız ve kokusuz bir tozdur. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Birkaç bin glikoz monomerden oluşabilen bileşimleri vardır...
Şeker hastalığının tedavisinde Nişasyta-karbonhidratlı gıdalar önemlidir. Bunların içinde ki vitaminler şekerin yanmasında ve yeniden teşekkülünde önemli rol oynarlar.

Pratikte beslenme bakımından nişastaları dört gruba ayrılır:
*Sebze -meyvelerde, yumurta büyüklüğünde beş-altı meyve/günde).
*Ekmek-unlular, 300 gram esmer ekmek (altı dilim ekmek/günde)
*Patateste. 250 gram patates, Patates aynı zamanda en mühim C vitamini kaynağıdır/gün
*Sütte ve keyf maddelerinde de bulunur. Süt: 250 gram sütte 12 gram nişasta vardır.
Sebzede: Nişasta miktarının rejimde hesaplanmasına gerek yoktur. Ortalama olarak günde iki defa 500 - 750 gram verilir.

Yağlar
Zeytin, ayçiçeği, gibi bitkisel ürünlerden ve et süt yumurta gibi hayvansal ürünlerden elde edilen yağlardır.
Yağlar; yüksek enerji veren besin öğeleridir. Besinlerde günlük alınan yağ ve kolesterol miktarının fazlalığı, şişmanlığa ve kalp hastalığına sebep olur.

Vücutta yağ şekere, şeker yağa dönüşür. Mesela hasta diyor ki "Ben hiç şeker yemiyorum ama kan şekerim yükseliyor. Bakıyorsunuz ki hasta yağı fazla miktarda tüketiyor. Organizmamızda bu maddeler parçalandıkları zaman bir kısmı kolesterole, bir kısmı da şekere dönüştürür. Çok fazla yağ yiyenlerde bu yağ şekere dönüşür ve şekeri yükseltir. Çok fazla şeker tüketen kişilerde de kolesterol oranı artar.

Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ (zeytinyağı ve ayçiçeği, mısırözü, soya yağı kullanılmalı, mümkün olduğunca da yağ miktarı azaltılmalıdır. Etli, kıymalı yemeklere yağ ilave edilmemeli.

Proteinler
Et, süt, yumurta, peynir gibi besinlerde bulunur. Proteinler vücudun büyümesi, gelişmesi ve yıpranan dokuların onarılmasında önemli rol oynar. Şeker problemi olanlar gereğinden fazla proteinli besin almamalılar..


Meyve Tüketimi

Günlük olarak vücudumuzun ihtiyacı 5 -6 porsiyon meyveyi tüketmektir. Buna göre listeden istediği meyveleri seçerek karşısında ki miktar kadar meyve tüketebilir.
BİR porsiyon meyve olarak tüketebileceğimiz besinler ve miktarlarının listesi:

* Elma : 100 gr (1 orta boy)
* Portakal : 100 gr (1 orta boy)
* Mandalina : 135 gr (2 küçük boy)
* Kayısı : 100 gr (3-4 adet)
* Muz : 60 gr (1 küçük boy veya yarım)
* İncir : 50 gr (1-2 adet)
* Kiraz : 75 gr (12 adet)
* Vişne : 80 g (14 adet)
* Greyfurt : 100 gr (1 orta boy)
* Üzüm : 90 gr (15 iri tane)
* Yeni dünya : ( 6 adet)
* Kırmızı erik : 50 gr (2-3 adet)
* Yeşil erik : 100 gr (10 adet)
* Çilek : 100 gr (12 adet/1 çay bardağı)
* Şeftali : 140 gr (1 orta boy)
* Armut : 100 gr (1 orta boy)
* Ayva : 100 gr (1/4 orta boy)
* Nar : 75 gr (1/2 orta boy)
* Kavun : 150 gr (1/8 orta boy kavun)
* Karpuz : 200 gr (1/8 orta boy karpuz)
* Kivi : 75 gr (1 adet)
* Ananas : 75 gr
* Kuru incir : 15 gr (2 adet)
* Kuru kayısı : 20 gr (3 adet)
* Kuru üzüm : 20 gr
* Kuru erik : 25 gr
* Portakal Suyu : 1 çay bardağı
* Greyfurt Suyu : 1 çay bardağı
* Nar Suyu : 1 çay bardağı
* Vişne Suyu : 1 çay bardağı
* Üzüm Suyu : ½ çay bardağı
* Elma Suyu : 1 çay bardağı
* Havuç Suyu : 1,5 çay bardağı

Muz, incir, hurma, kavun ve üzümün gibi meyveler ile Beyaz ekmek ve makarna gibi rafine nişastalar özellikle tehlikelidir. glisemik indeksleri yüksektir.

*Yemeklere az miktarda eklenen Tarçın kandaki şeker düzeyini düşürür. Çaya katılan bir tarçın kabuğunun bile insülin değerini iyileştirdiği ve günde 56 gr çekilmiş tarçını yemeklere karıştırmanın faydası olduğu bildirilmektedir.
Isırgan Otu
*Karadut, yer elması, ayı üzümü, maydanoz, enginar yaprağı, burçak, kereviz, patates, ısırgan otu, soğan, mersin ve tere otu yenir, süt, limon suyu, kekik, havuç suyu, Ispanak, kuşkonmaz, lahana, mantarlar, enginar, salatalık, domates, kuzukulağı, kabak, turp, kırmızı turb, Az sirke, tereyağ veya limonlu taze salata. taze bezelye, taze fasulye, şalgam, havuç, pancar, lahana, her zaman, hiç çekinmeden yiyilebilen besinlerdir.

ilk pişme suyu dökülmeli. Bu sebzelerin bir kısmı çiğ olarak, salata halinde tüketilir. Böylece İçinde ki vitamin ve mineraller muhafaza edilmiş olur

**Diabet – Şeker hastalığı ve bitkisel tedavisi için, ekşi yoğut ile birlikte cacık tüketilebilir
Tere Otu

İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler. Solucanları öldürür ve şişmiş dalağın şişini indirir, idrar söker.Cinsel arzuları artırır. Sinirleri yatıştırır. Sigaranın zararlarını azaltır. Kansızlığı giderir ve kanı temizler. Ayrıca karaciğer hastalıklarında da faydalıdır. Bronşları temizler, öksürük söktürür.


ŞEKER DÜŞÜRÜCÜLER

Karahindiba Otu

Karahindiba çayı yapılır
Isırgan Otu Çayı yapılır
Kudret Narı

Kudret Narı: Zeytinyağında 6 ay bekletilen Kudret Narı her sabah bir çorba kaşığı tabağa konularak, 1 çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karna yeniliyor .


Kudret Narı

***Defne Yaprağı Çayla kür yapılır
Karnabahar.
Kuru fasulye.
Salatalık.
Pancar,
Zeytin,
Zeytinyağı,
Fındık,
Ceviz
Badem,
Şalgam.
Soğan
Sarmusak
Yulaf
Kereviz
Lahana
Kuş Konmaz
Böğürtlen
Kekik
Tere Otu





EKLEM-ROMATİZMA-KIKIRDAK AŞINMALARINA İYİ GELENLER


Karahindiba:Yaprakları haşlanır, çayı demlenir…
Karakafes Otu Lapa kompresleri yapılır…

Karakafes Otu

Harpago otu Çayı…4-8 saat demlenir
Kırmızı biber
Kara Lahana
Isırgan
Atkuyruğu
Kekik OTU

Kan şekerini hızlı yükselten besinler:
Şeker, bal, reçel, pekmez, meyve, meşrubatlar, çikolata gibi şekerli besinler


Kan şekerini yavaş yükselten besinler:
Düşük posalılar: Beyaz ekmek, un, pirinç, makarna, patates Pasta, kek, kurabiye gibi hamur işleri "Kendimi tutamadım pasta yedim" diye hastaya "Hiç telaş etmeyin" diyoruz. Bir öğün bir şey yemek kan şekerini iki saat veya üç saat süreyle 50-40 miligram yükseltir. Bir süre sonra da bu yükselme düşer. Ama eğer hasta şekerinin çabuk düşmesini istiyorsa yarım saat yürümesi yeterlidir. Hızlı adımlarla yapılan bu yürüyüş yediği yemeğin kalorisini yakmasına ve şekerinin hemen düşmesine neden olur.

Diyabetin kontrolünü bozacak besinler
• Alkollü içecekler ve gazoz, Fanta, kutu meyve suları gibi meşrubatlar
• Sucuk, pastırma, yağlı et, tavuğun derisi, içyağı, kaymak, krema gibi bütün yağlı yiyecekler
• Kızartılmış, NBBeyaz ekmek ve makarna gibi rafine nişastalar özellikle tehlikelidir.UHJUJHÇduğu bilinmeyen hazır gıdalar
• Önerilmemiş olan her türlü yiyecekler

Ölçüsüz kullanılabilecek besinler

Çay, kahve, ıhlamur, adaçayı, maden suyu, yağsız et suları, sirke, salça, hardal, N B her çeşit baharat ve suni tatlandırıcılar.
Yüksek posalılar: Kepekli ekmek, bulgur, baklagiller, sebzeler
________________________________________

Örnek DİYABET LİSTESİ
Sabah:
2 dilim (60 gr.) ekmek, 1 bardak çay veya süt, 1 dilim (50 gr.) beyazpeynir, zeytin, bol miktarda domates, salatalık.
Saat 10.00:
1 meyve (150 gram)
ÖĞle:
2 ince dilim ekmek, 1 porsiyon et, balık veya tavuk (150 gr.) bol sebze, salata, yoğurt, bir meyve.
Saat 15.30:
2 tane grisini, çay
AkŞam:
2 dilim ekmek, 1 kâse çorba, et, tavuk veya balık (150 gr.), bol sebze ve salata.
Yatarken: 1 bardak süt

NOT: Bu bir hastanın normal beslenmesi için yeterlidir. Haftada iki gün bu diyete 1 tabak pilav veya makarna, patates, kurufasulye, mercimek, nohut da ilave edilebilir. Ancak bu yemekler hangi öğüne ilave edilirse o öğünde ekmek yenmemeli.

Sebze Salataları

Semizotu Salatası
• 200 gr semizotu
• Bir avuç ceviz içi (irice dövülmüş)
• 1 yemek kaşığı Erzincan tulum peyniri
• 5-10 adet cherry domates
• Zeytinyağı
• Nar ekşisi
• Tuz

Havuç Salatası
• 3 adet körpe havuç
• 4-5 dal maydanoz
• 1 adet limon
• 1 kahve fincani zeytinyağı


Peynirli & Yeşil Soğanlı Salata
• 3 adet büyük domates
• 2 adet uzun salatalık
• 1 orta boy yeşil soğan
• 1 kibrit kutusu kadar taze beyaz peynir
• 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu
• Tuz ve karabiber (az miktarda)
• Reyhan ve küçük dometes (süslemek içi


Tulum Peynirli & Cevizli Salata
• 2 adet domates
• 2 adet çarliston biber
• 2 adet badem salatalık
• 2 yemek kaşığı ceviz içi, robotta hafif çekilmiş
• 2 yemek kaşığı Şavak Erzincan tulum peyniri, ezilmiş
• 1,5 yemek kaşığı nar ekşisi
• 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz



ÇAYLAR

*Enginar yaprakları, Ceviz yaprakları ve maydanoz karıştırılarak kaynatıldıktan sonra günde 1 su bardağı içilebilir.
*Ekşi nar, dağ eriği (çakal eriği) ve limon tüketilmelidir
**Salatalık şekeri dengeler ve karaciğeri serinletir. Bol bol salatalık tüketin
** Bir miktar tere otu yıkanıp, temizlendikten sonra nemli halde mikserden geçirilip bir tülbent yardımıyla sıkılıp elde edilen özsuyu yemeklerden önce bir çay bardağı suyun içine beşer damla damlatılarak içilir.
** Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kereviz katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir
** Bir litre suyun içine altı-yedi yaprak lahana katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
** Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış zeytin yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün ikişer çorba kaşığı alınır.
** Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ceviz yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir..
** İki litre soğuk suyun içine iki avuç ince kıyılmış çoban üzümü yaprağı katılıp on iki saat bekletilmesinin ardından bir lit¬resi kaynatılır ve soğuk yansıyla karıştırılır. Günde üç öğün bi¬rer çay bardağı içilir.
** Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış enginar yapra¬ğı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç Öğün tok kamına birer çay fincanı içilir
*** Üçer silme yemek kaşığı (hepsi ince kıyılmış veya havan¬da dövülerek ezilmiş) karanfil kökü, parmak otu birer silme ye¬mek kaşığı çoban üzümü, böğürtlen yaprağı iki silme yemek ka¬şığı kurutulmuş yeşil fasulye kabuğu, katılıp iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir su bardağı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer su bardağı içilir. Çoban üzümü yapraklan meyvelerin olgunlaşmasından önce toplanmalıdır.
* Bir litre ılık suyun içine ince kıyılmış 2-3 baş soğan katı¬lıp sekiz saat bekletildikten sonra süzülerek günde üç öğün ye¬meklerden önce birer çay fincanı içilir.
** Bir su bardağıı kaynar suyun içine ince kıyılmış birer çay ka¬şığı kekik ve tarçın katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendik¬ten sonra süzülerek sabah kahvaltısından yarım saat önce içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı atkuyruğu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün yemeklerden önce birer çorba kaşığı içilir.
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kuşkonmaz katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir. İyi bir diyet besini olmasından ötürü kuşkon¬maz direkt olarak da yenilebilir.
*** Bir litrelik beyaz şarabın içine çok ince kıyılmış iki avuç pırasa (yeşil uç kısımlan) katılıp ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra bir tam gün boyunca bekletilir. Temiz bir şişeye süzülmesinin ardından günde iki kez, sabah ve akşam birer çorba kaşığı içilir.
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış böğürtlen yap¬rağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün tok karnına birer çay fincanı içilir..
* Her gün kavrulmuş fıstık yenir.
* Taze salatalık veya havuç suyu sıkılarak içilir limitsiz.Deve Dikeni

*1 yaprak, 1 küçük kök yada 3 tutam tohumu 1 litre suda birkaç dakika kaynatarak günde 3 defa yemeklerden önce 1’er çay bardağı içilir.



Acilen yakmalıyım sensizliği, yüreğimin sobasında, cayır cayır
ve
Bir daha sensiz kalmamalı, yada...Sensiz kalmayı öğrenmeliyimmmmmmm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder