10 Mart 2010 Çarşamba

ŞİFALI İÇECEKLERİMİZ

Ç A Y

Anadolu insanının Milli içeceğidir. Evlerde kahvehane ve iş yerlerinde dostların birbirlerini ağırlama aracıdır.
Kahvelerde duvarlara asılı şu beyt'e çokca rastlanır:

Gönül ne çay ister ne çay hane,
Gönül sohbet ister çay bahane

Çay bahanesinin ayrıca şifa vesilesi olduğunu bilmeyenlerimiz de vardır. Çay ve diğer şifalı içeceklerimizi uzun uzun anlatmayacağım. Önemine inandığım; çaylarla ilgili kısa kısa bilgiler vermğe çalışacağım. Vereceğim bilgiler daha çok uzman görüşleri olacaktır. Bu nedenle önemli birer döküman oluşturacaktır.

Hangi bitki çayı neye yararlı?

Prof.Dr. Erdem Yeşilada ‘Bitki çayıyla tedavi olmaz, bazı şeylere yardımcı olur’ diyerek bitkilerin özelliklerini şöyle sıralıyor:

Ihlamur: Soğuk algınlığını geçiremezsin ama iltihap giderici özelliği var ve şikayetleri azaltır. Hazırlama: Hafifçe kaynattıktan sonra 10 dakika kadar demleyin.
Doğru zaman: Gün içinde 2-3 çay fincanı.
Papatya: Sakinleştiriyor. Hazırlama: Üzerine kaynar su döküp 10 dakika demlenmeye bırakın. Doğru zaman: Gün içinde 2-3 çay fincanı, ancak gece tercih edilirse daha yararlı olur.
Melissa (Oğul otu)Hazırlama: Üzerine kaynar su döküp 10 dakika demlenmeye bırakın.
Doğru zaman: Gün içinde de içilebilir ama gevşetici özelliklerinden dolayı gece yatmadan önce alınması daha. faydalıdır. Günde 2-3 çay fincanı.
Güzelliğe etkisi: Saçın güçlenmesine yardım eder, strese bağlı olarak ortaya çıkan saç ve cilt problemlerine karşı oldukça etkilidir.
Sağlığa etkisi: Tansiyon düşürücü, sinir sistemini dengeleyici, yatıştırıcı, uyku getirici, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahip
Sarı Kanton Çayı: Hazırlama: Üzerine kaynar su dökerek 5-10 dakika kadar demleyin.
Doğru zaman: Gün içinde tok karnına 1-2 çay fincanı.Yasemin: Etkisi yok, keyif çayı.
Zencefil: İltihap giderici. Safra söktürür, hazmı kolaylaştırır. Safra taşı olanlarda ve safra kesesi olmayanlarda ağrı yapar. Hamileler günde en fazla bir bardak içebilir.
Isırgan: Isırgan, birçok rahatsızlığa iyi gelen ve bol miktarda yetişen bir ottur. Mide, bağırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelir. Ayrıc idrar yolları taşları ve özellikle kansere karşı günde 3-4 fincan ısırganotu çayı çok yararlıdır. Isırgan çayını hazırlamak için kişi başına bir tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ısırganotu yeterlidir. Hazırlama: Üzerine kaynar su dökerek 10 dakika kadar demleyin.
Doğru zaman: Gün içinde 1-2 çay fincanı.
Kuşburnu Çayı Hazırlama: Suda 5 dakika kaynatın.
Doğru zaman: Gün içerisinde tok karnına 2-3 çay fincanı.
İdrar söktürücü özellikleri vardır. İdrar söktürücü özellikleri vardır. Sivilce ve egzamaların iyileşmesine yardımcı olur. Hemoroid, enfeksiyon, soğuk algınlığı, yüksek kolesterol, varis, dolaşım bozukluklarına ve yorgunluğa karşı oldukça etkilidir.
Tarçın çayı: Şeker düşürücü etkiye sahip.
Nane çayı: Tıbbi nane sindirimi kolaylaştırır.
Kekik Çayı Kekik çok güçlü bir antiseptik olarak biliniyor..
Adaçayı: Kızılderililerin kutsal bitkisi sayılan adaçayı, Akdeniz yöresinde bol bol yetişir. Antibiyotik ilaç görevi gören adaçayı diş eti rahatsızlıklarında ve boğaz ağrılarında çok yararlıdır. Sinir bozukluğu, baş dönmesi, titremeye iyi gelir ve menopoz döneminde karşılaşılan terlemeyi durdurur. Özellikle boğaz ve ağız içi iltihaplarında günde birkaç defa adaçayıyla hazırlanıp soğutulmuş çayla gargara yapın, iyi geldiğini göreceksiniz.
Hazırlanışı : Kaynar su döküp 2-3 dk bekletin.
Kullanışı: Uyarıcı özelliklerinden dolayı sabah ve öğlen 2-3 çay fincanı.


Form çayları gerçekten zayıflatıyor mu?

Bu sorunun yanıtını yine Prof. Dr. Erdem Yeşilada veriyor: ‘Form çaylarına güvenmem. Vücuttaki sıvıyı attırmaya yarar. Kadınlar tonlarca krem alıyor antiaging için sonra zayıflama çayıyla vücuttaki suyu atıyor. Dibi delik bir havuzu doldurmaya çalışmak gibi bir şey. Kimse içmemeli. 7-8 günden fazla bağırsak yumuşatıcı kullanılmaz çünkü kolon kanserine davetiye çıkarabilir. Bu çaylar da böyle bir tehlikeye sahip.’

Çayı süt ilave ederek mi içmeli yoksa limonla mı?

Prof. Dr. Erdem Yeşilada kesinlikle uyarıyor: ‘Sütle çay içilmez.’ Neden? ‘Sütlü çay hazmı en zor besinlerden biridir. Sütte protein, çaydaki içindeki maddelerle birleştiğinde protein kompleksi meydana getiriyor’ diyor. Yeşilada çayı limonla içmenin zararı olmadığını söylüyor.

Peki günde kaç bardak çay içmek ideal?
Orta demde 10 bardak çay içebilirsiniz. Ama daha fazlası kabızlık yapar.

Mucize Çay…YEŞİL ÇAY

Dr. Lesley A. Mitscher ‘‘Yeşil Çay Kitabı’’ adlı çalışmasında ‘‘Uzakdoğu Paradoksu’’ ile yeşil çay arasında bağlantı kuruyor. Çin ve Japonya’da büyük ölçüde sigara tüketildiğine ancak kalp damar hastalıklarının yaygın olmadığına değiniyor. Mitscher, ‘‘Yapılan araştırmalara göre bunun nedenini yeşil çaya bağlıyorlar. Yeşil Çay kolesterol ve yağ değerlerini iyileştiriyor, tansiyonu düzenliyor ve damar sertliğini önlüyor…’’ diyor. Ayrıca ABD’de yapılan Hücre Biyolojisi Kongresi’nde de Purdue Üniversitesi’nden araştırmacı Dorothy Moore ve D. James Morre ve yeşil çayın kanser hücrelerinin oluşmasını önlediğini ve kanserli hücreleri öldürdüğünü bilimsel olarak açıklamışlar. İki araştırmacı yeşil çayın yapraklarında bulunan EGCg adlı bileşimin özellikle göğüs, prostat ve kalın bağırsak kanserini önlediğini kaydederek günde dört bardak yeşil çay içenlerin korunduklarını belirtmişler.
Bileşim: Kafein (%1-4), tanen (%10-25), enzimler ve uçucu yağ taşımaktadır. Tohumlarında sabit yağ (%23-29) ve saponinler
Etki ve Kullanış:

*Yeşil çay HDL (iyi kolesterol) seviyesini yükseltirken, LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür.
*kolesterol dengesinin kurulmasına yardımcı olabilir.
*İçerdiği EGCg sayesinde, yağların vücutta depolanmadan atılmasına, vermenize yardım eder.
*Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar sindirim sistemine yardımcı olur.
*Antioksidan ve yaşlanma etkilerini geciktirici anti-aging özelliğe sahiptir.
*Sigara kullanımının toksik etkisini azaltıcı etkisi vardır.
*Kanser riskini azaltabilir.
*İçeriğindeki EGCg sayesinde, kanser hücrelerinin gelişmesini önleyici etkiye sahiptir.
*Yeşil çay tümörleri küçültebilir.
*Ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur.
*Kan damarlarını güçlendirir.
*Kan şekerinin düşürülmesine yardım eder.
*Alzheimer ve Parkinson’ a karşı önleyici etkisi vardır.
*Anti enflamatuar ve hücre yenileyici özelliği vardır.
*Artero-skleroz (Damar sertliği) riskini azaltabilir.
*Damar sertliğine karşı koruyucu ve kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önleyici etkisi vardır.
*Migreni hafifletici etkisi vardır.
*Virüslere karşı vücut direncini arttırmaktadır.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Sürekli kullanımı, romatizma hastalığının tedavisinde fayda sağlar. Eklem romatizmasına iyi gelir.

Nasıl içilir ? - 2 gram yeşil çay 200 ml (normal su bardağı) bir bardak içersine konulup üzeri kaynar su ile doldurulur. Bardağın ağzı bir kapak ile kapatılıp 5 dakika beklenir ve daha sonra içilir. Ayni çay üzerine üç, dört kez kaynar su ilave edilerek gün boyu içime devam edilir. - Tatlandırmadan içilmesi tavsiye olunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder